Zakon o bezbednosti hrane u Srbiji donet je sredinom 2009. godine, a dve godine od uvođenja ovog Zakona je prelazni period da se proizvođači koji su obavezni da ga primenjuju pripreme i prilagode za njegovo sprovođenje u praksi. Taj prelazni period uskoro ističe, a proizvođači su u ovom period trebali da se pripreme, da se upišu u Centralni registar i primene HACCP sistem kvaliteta. Zakona o bezbednosti hrane je veoma značajan i za potrošače. Primenom ovog zakona ukoliko dođe do neželjenih situacija odgovornost pada na proizvođače, naravno ukoliko nisu poslovali po sistemu HACCP. Zakon o bezbednosti hrane je veoma složen i zato je dat period od dve godine da se proizvođači pripreme za njegovu primenu, a onaj ko ne bude poslovao primenjujući ono što piše u njemu, moraće da pređe na bavljenje drugim delatnostima.
Zakon o bezbednosti hrane u Srbiji donet je sredinom 2009. godine, a dve godine od uvođenja ovog Zakona je prelazni period da se proizvođači koji su obavezni da ga primenjuju pripreme i prilagode za njegovo sprovođenje u praksi.
Taj prelazni period uskoro ističe, a proizvođači su u ovom period trebali da se pripreme, da se upišu u Centralni registar i primene HACCP sistem kvaliteta.
Zakona o bezbednosti hrane je veoma značajan i za potrošače. Primenom ovog zakona ukoliko dođe do neželjenih situacija odgovornost pada na proizvođače, naravno ukoliko nisu poslovali po sistemu HACCP.
Zakon o bezbednosti hrane je veoma složen i zato je dat period od dve godine da se proizvođači pripreme za njegovu primenu, a onaj ko ne bude poslovao primenjujući ono što piše u njemu, moraće da pređe na bavljenje drugim delatnostima. Naravno, ukoliko proizvođači ne budu primeljivali ovaj Zakon, kada počnu kontrole, biće kažnjivani novčano, ali i zabranom bavljenja tom delatnošću u trajanju od šest meseci do sedam godina.
Primena Zakona o bezbednosti hrane počinje u junu 2011. godine do kada svi treba da se prilagode poslovanju po sistemu HACCP.